Goedheiligman Brengt Onrust

Het is weer zover! De decembermaand is begonnen! Feest, cadeaus, drank en gezelligheid. Zo ook op de werkplek…

Hoewel een reorganisatie, een strategie- of cultuurverandering binnen een bedrijf altijd onrust brengt, blijft deze onrust vaak gematigd tot een dag van totale ontregeling en een aantal dagen erna waarbij dit het voornaamste gespreksonderwerp is tijdens lunches. Sinterklaas en Kerst niet.

De goedheiligman en coca-cola namaak vriend; de kerstman brengen elk jaar weer de nodige onrust bij een bedrijf. Deze feesten zorgen voorafgaand aan voorbereiding (waarbij werknemers het liefst de hele dag bezig zijn), de dag zelf (waarbij zij hun kinderen rondleiden door het gebouw) en tot slot de dag erna (waar iedereen de foto’s en cadeaus wil zien van de dag ervoor). De kerstfeesten zijn vaak nog erger dan de Sinterklaasfeesten, aangezien het einde van het jaar al in zicht is en er daarom minder motivatie bij de werknemers is om iets te doen.

Natuurlijk wil ik toegeven er voordelen zijn zoals: een saamhorigheidsgevoel, de managementboodschap voor het jaar erna en de creatieve feestconcepten.

Echter is een bedrijf minimaal twee weken kwijt aan feesten in plaats van werken. Een betere optie voor een bedrijf zou daarom kerstcadeaus, kerstbonussen of eindejaarsbonussen zijn, waar voor in de plaats de werknemers drie weken op normaal tempo werken.

Wanneer de werknemer liever vakantie en feest wil, kan dit natuurlijk van zijn vakantie- en verlofdagen opgenomen worden.

Uiteindelijk gaat het bedrijfsbelang boven het belang van plezier.

Leave a Reply